keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Tenholan linnavuoren ympäristö


Hattulassa, noin 6 kilometriä Parolan keskustasta, löytyy kunnon kohottajalle tai muuten vain luonnosta nauttivalle täydellinen ympäristö, Tenholan linnavuoren alue. Alueella on leveitä ja helppo kulkuisia ulkoilureittejä, ratsastusreittejä, enduropolkuja ja pieniä metsäpolkuja. Talvella lumitilanteen salliessa sieltä löytyy hiihtolatu. Alueelle pääsee ulkoilureittiä Parolan keskustasta tai vaihtoehtoisesti voi ajaa autolla lähemmäksi. Pikkuteiden varsilta löytyy hyviä levikkeitä jättää auto parkkiin. Alla kuva omasta reitistäni, joka alkoi Haritunmaan ja Rannikontien risteyksestä ja oli noin 8km pitkä.


Kuljin aluksi pitkin Laikkaanvuorta laskeutuen takaisin tulomatkalle Laikkaansuon viertä kulkemaan. Sieltä sitten erilaisia polkuja pitkin sinne tänne. Maisema on upeaa ylä- ja alamäkeä. Korkeimmilta paikoilta näkee kauaksi ympäröivään Hämeeseen.



Alue on hiekkaharjua eikä reiteillä ole juurikaan matkaa hankaloittavia esteitä, ellei ylä- (tai ala-) mäkiä sellaisiksi lasketa. Pitemmissä ylämäissä saattaa hengähdystauko ja maisemien ihailu olla tarpeen. Alue sopii hyvin kaiken ikäisille ja kuntoisille vaihtelevasta maastosta huolimatta. Osalle reitistä voi myös, ainakin maan ollessa kuiva, mennä rollaatorin kanssa. Ja koska teitä menee alueen ympärillä, ei pyörätuolilla liikkuvienkaan tarvitse jäädä kokemuksesta täysin paitsi. Toki saattaja on tärkeä olla mukana, jos apuvälinein kulkee.



Alue on erittäin suosittu ulkoilijoiden keskuudessa. Silti se ei estä rentoutumista luonnon helmassa, kiitos lukuisten reittivaihtoehtojen. Voit myös poiketa polulta ja mennä omia reittejäsi, jos siltä tuntuu. Linnavuoren juurelta löytyy nuotiopaikka sekä itse linnavuorelta rekonstruktio hirsiaidasta, jonka raoista vihollista on voitu tähystää. Museovirasto on merkinnyt linnavuoren historiallisesti arvokkaaksi kohteeksi. Paikka kannattaa siis käydä katsomassa jo historiansakin vuoksi.

Lopuksi kuva-arvoitus. Löydätkö kuvasta 13 muurahaiskekoa? 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pala lapin kalastushistoriaa

Aikoinaan vaellettiin pitkiäkin, jopa satoja kilometrejä, kalaisille järville saalista pyytämään. Yksi kalaisimmista järvistä Tornionjoen v...